Grille ze stali nierdzewnej | CookKing.pl

Grille ze stali nierdzewnej - fanaberia czy konieczność?

Każdego roku, szczególnie w okresie wiosenno-letnim, częściej lub rzadziej, serwujemy potrawy z grilla. Nie chodzi jednak o samo jedzenie, które jest zdrowe, smaczne i aromatyczne, ale również o atmosferę towarzyszącą grillowaniu. Można spędzić czas z rodziną i przyjaciółmi na świeżym powietrzu, porozmawiać, odpocząć i rozkoszować się pięknym aromatem grillowanego jedzenia. Jaki grill wybrać, by cieszyć się nim dłużej niż jeden sezon?

Ogrodowe grille węglowe - stal nierdzewna czy inne tworzywo?

Oczywiście w sprzedaży dostępne są również grille gazowe i elektryczne, ale nie są w stanie nadać potrawom tak charakterystycznego smaku i aromatu, jak klasyczne grille węglowe i ogniskowe.

Poszczególne grille różnią się między sobą nie tylko wielkością, kształtem czy ceną, lecz także (a może przede wszystkim) materiałem, z którego zostały wykonane. Wybór, jakiego dokonamy, tak naprawdę zależy głównie od naszych potrzeb.
  1. Jeśli grillujemy sporadycznie i nie jest to jedna z naszych ulubionych form spędzania wolnego czasu to możemy spokojnie kupić grill z blachy. Jednak w takim wypadku trzeba pamiętać, że tworzywo będzie szybko rdzewieć (chyba, że znajdziemy grill z blachy nierdzewnej), a przygotowywane posiłki nie są tak zdrowe, słowem - jest to produkt sezonowy, który nie nadaje się do długotrwałego, intensywnego używania. Poza tym grille zrobione z blachy przeważnie nie są wykonane estetycznie i mogą szpecić ogród.

  1. Zdecydowanie największą popularnością cieszą się grille ze stali nierdzewnej, ponieważ nie są podatne na działanie warunków atmosferycznych i nie ulegają korozji. Kolejną zaletą jest też fakt, że taki zakup może nam służyć przez kilka, a nawet kilkanaście lat, oczywiście, o ile będzie przechowywany i czyszczony w prawidłowy sposób. Stal nierdzewna to bardzo dobry materiał na wykonanie grilla, szczególnie, że taki produkt nie jest ciężki ani bardzo drogi.

  1. Kiedy najbardziej zależy nam na trwałości produktu i gdy grillujemy regularnie, dobrym wyborem będzie grill żeliwny, który jest bardzo wytrzymały i odporny na działanie czynników atmosferycznych. Trzeba jednak pamiętać, że grille wykonane z tego materiału są ciężkie i masywne, co utrudnia ich przenoszenie. Najlepiej znaleźć dla niego stałe miejsce w ogrodzie, tak aby nie zachodziła konieczność ciągłego przestawiania.

Ogrodowy grill ogniskowy

Warto pomyśleć również o tym w jakim miejscu będzie ustawiony grill oraz jak jest zbudowany. Chodzi o to, że dobry grill musi być stabilny, tzn. stać stabilnie na podłożu, nie chwiać się, nie przewracać i nie stwarzać zagrożenia. Dobrym rozwiązaniem są trójnogi. Takie grille są proste do ,,zainstalowania’’ w ogrodzie i bardzo stabilne, nie niosą za sobą ryzyka wywrócenia.

Grille ogniskowe to właśnie grille na trójnogu, które charakteryzują się ,,wiszącym’’ rusztem, pod którym rozpalamy ogień. W takim wypadku ruszt do grilla ze stali nierdzewnej to absolutna konieczność, tutaj zwykła blacha zupełnie się nie sprawdzi.

Takie funkcjonalne i praktyczne ozdoby podwórka można kupić na stronie www.cookking.pl wraz ze wszystkimi niezbędnymi akcesoriami. Grille ogniskowe wyglądają bardzo ładnie i nadają charakteru każdemu ogrodowi, dlatego warto w nie zainwestować.

Poza tym można jeszcze pokusić się o kupno specjalnej pokrywki, która znacznie skraca czas pieczenia i stwarza możliwość grillowania nawet przy niekorzystnej pogodzie.