Jak wybrać ruszt do grilla ogrodowego
Sposoby grillowania na ruszcie do grilla ogrodowego
Ze względu na sposób w jaki żywność znajduje się nad ogniem wyróżniamy dwa typy grillowania: bezpośrednie i pośrednie. W pierwszym przypadku ruszt z przygotowanymi potrawami jest umieszczany bezpośrednio nad paliwem (drewnem, węglem drzewnym, brykietem lub palnikiem gazowym). Ze względu na wysoką temperaturę przygotowane w ten sposób mięsa lub ryby mają piękną rumianą skórkę i ciekawą fakturę.
W przypadku pośredniej metody grillowania ruszt jest umieszczany obok źródła ciepła. Pod nim znajduje się tylko tacka na wytapiający się tłuszcz. Pokrywa grilla powinna być zamknięta. Jeżeli korzystamy z grilla węglowego żywność możemy umieścić z boku rusztu, a bezpośrednio pod nią położyć żaroodporne naczynie z płynem, który parując sprawi, że stanie się jeszcze bardziej soczysta.
Dzięki tej metodzie mięso jest równomiernie upieczone i w środku i na zewnątrz. Można połączyć te dwa sposoby grillowania i najpierw przypiec potrawę, by zyskała chrupiącą skórkę, a potem położyć ją obok źródła ciepła, by równomiernie się upiekła.
W obu tych przypadkach czynnikiem, który ma wpływ na smak potraw i wygodę gotowania ma ruszt do grilla ogrodowego. Wybierając ten element powinniśmy wziąć pod uwagę kilka zmiennych.
Czym się kierować wybierając ruszt do grilla ogrodowego
-
rozmiarem paleniska - konieczne jest zmierzenie misy paleniskowej, tak by można było wygodnie umieszczać jedzenie na palenisku i kontrolować żar pod nim,
-
materiałem - najczęściej spotykanymi są żeliwne ruszty do grilla ogrodowego lub ruszty ze stali nierdzewnej. Żeliwne są cięższe, ale dłużej utrzymują ciepło i równomiernie je rozkładają, wykonane ze stali nierdzewnej są lżejsze i szybciej się nagrzewają. Te dwa materiały łatwo się konserwuje i przy odpowiednim zabezpieczeniu mogą nam długo posłużyć. Szeroką ofertę rusztów do grilli ogrodowych można znaleźć w sklepach takich jak Cookking.pl.