Jak wybrać ruszt do grilla ogrodowego | Cookking.pl

Jak wybrać ruszt do grilla ogrodowego

Ruszt jedynym elementem grilla ogrodowego, który ma bezpośredni kontakt z przygotowywanymi na nim potrawami. Od tego jaki rodzaj rusztu wybierzemy zależy finalny smak potraw. Dlatego wybierając sposób grillowania należy wziąć pod uwagę kilka czynników.

Sposoby grillowania na ruszcie do grilla ogrodowego

Ze względu na sposób w jaki żywność znajduje się nad ogniem wyróżniamy dwa typy grillowania: bezpośrednie i pośrednie. W pierwszym przypadku ruszt z przygotowanymi potrawami jest umieszczany bezpośrednio nad paliwem (drewnem, węglem drzewnym, brykietem lub palnikiem gazowym). Ze względu na wysoką temperaturę przygotowane w ten sposób mięsa lub ryby mają piękną rumianą skórkę i ciekawą fakturę.

Taki sam efekt można otrzymać opiekając w piekarniku lub obsmażając przed pieczeniem na patelni. Grillując potrawy w przeciwieństwie do tradycyjnych metod gotowania nie używamy tłuszczu dzięki czemu podczas obróbki danie nie staje się bardziej kaloryczne.
Wysoka temperatura charakterystyczna dla tego typu grillowania sprawia, że łatwo coś przypalić, dlatego trzeba ciągle kontrolować to co mamy na ruszcie. Należy go zamontować około 15 cm nad źródłem ciepła i dopilnować by paliwo pod nim było równomiernie rozłożone.
Efekt chrupiącej skórki i soczystego wnętrza można uzyskać opiekając najpierw mięso w wyższej temperaturze, a następnie zmniejszając ją i pozwalając by upiekło się w środku. Można do tego wykorzystać pokrywę dołączaną do wielu modeli grilli. Jednak nie należy zapominać o kontrolowaniu wypieczenia potrawy.

W przypadku pośredniej metody grillowania ruszt jest umieszczany obok źródła ciepła. Pod nim znajduje się tylko tacka na wytapiający się tłuszcz. Pokrywa grilla powinna być zamknięta. Jeżeli korzystamy z grilla węglowego żywność możemy umieścić z boku rusztu, a bezpośrednio pod nią położyć żaroodporne naczynie z płynem, który parując sprawi, że stanie się jeszcze bardziej soczysta.

Dzięki tej metodzie mięso jest równomiernie upieczone i w środku i na zewnątrz. Można połączyć te dwa sposoby grillowania i najpierw przypiec potrawę, by zyskała chrupiącą skórkę, a potem położyć ją obok źródła ciepła, by równomiernie się upiekła.

W obu tych przypadkach czynnikiem, który ma wpływ na smak potraw i wygodę gotowania ma ruszt do grilla ogrodowego. Wybierając ten element powinniśmy wziąć pod uwagę kilka zmiennych.

Czym się kierować wybierając ruszt do grilla ogrodowego

  • rozmiarem paleniska - konieczne jest zmierzenie misy paleniskowej, tak by można było wygodnie umieszczać jedzenie na palenisku i kontrolować żar pod nim,

  • materiałem - najczęściej spotykanymi są żeliwne ruszty do grilla ogrodowego lub ruszty ze stali nierdzewnej. Żeliwne są cięższe, ale dłużej utrzymują ciepło i równomiernie je rozkładają, wykonane ze stali nierdzewnej są lżejsze i szybciej się nagrzewają. Te dwa materiały łatwo się konserwuje i przy odpowiednim zabezpieczeniu mogą nam długo posłużyć. Szeroką ofertę rusztów do grilli ogrodowych można znaleźć w sklepach takich jak Cookking.pl.

Wybierając ruszt powinniśmy kierować się swoimi potrzebami. Dlatego warto wziąć pod uwagę to jak najbardziej lubimy grillować. Dostosować rozmiar rusztu do naszego paleniska, tak by nie narazić się na osmalenie, gdy będzie za mały lub nie przysporzyć sobie kłopotów przy dokładaniu paliwa i regulowaniu ilości żaru, gdy ruszt będzie za duży.  
Odpowiednio dobrany ruszt do grilla ogrodowego pozwoli cieszyć się potrawami przygotowanymi w sposób pośredni lub bezpośredni bez narażania się na poparzenie lub męczenia się w trakcie rozpalania paleniska.