Grill wiszący na trójnogu - alternatywa dla tradycyjnego grilla
Rodzaje tradycyjnych grilli
W zależności od tego jakimi warunkami dysponujemy i jakiej wielkości jest nasz ogród, możemy zdecydować się na mały, przenośny grill lub model stacjonarny. Ze względu na rodzaj pozyskiwanej energii cieplnej możemy wybierać spośród grillów gazowych, elektrycznych lub na węgiel:
-
Grille węglowe - tego typu grill najczęściej wybierany jest jako grill “przejściowy” przed wybudowaniem modelu stacjonarnego. Dużą zaletą jest z pewnością jego niska cena i możliwość swobodnego przenoszenia. Urządzenia mogą wykonywane być z blachy pokrytej specjalną emalią bądź żeliwa. Ruszty wykonywane są ze stali nierdzewnej, a w przypadku dołączenia do zestawu pokrywy skraca się czas pieczenia. Niektóre grille węglowe posiadają również popielnik, który pozwala na swobodne czyszczenie, także w trakcie pracy.
-
Grille gazowe - jak sama nazwa wskazuje, swoją energię uzyskują dzięki podpaleniu gazowego palnika podłączonego do napełnionej butli gazowej. Grilla nie trzeba długo rozpalać, ani dbać o podtrzymywanie ognia; konstrukcja tego typu grilla jest nieco bardziej skomplikowana, co odbija się również na ich cenie w porównaniu z grillem węglowym. Są łatwe w czyszczeniu i konserwacji.
-
Grille elektryczne - zazwyczaj są niezbyt duże, a ich obsługa i czyszczenie nieskomplikowane. Działają po podłączeniu do zasilania, dlatego organizując posiedzenie w ogrodzie warto zadbać o przedłużacze przeznaczone do stosowania na zewnątrz.
Grill podwieszany na trójnogu