Ogrodowy grill wiszący na trójnogu | CookKing.pl

Grill wiszący na trójnogu - alternatywa dla tradycyjnego grilla

Biesiadowaniu w większym gronie na świeżym powietrzu najczęściej towarzyszy wspólne grillowanie. Przygotowywanie przysmaków na ruszcie cieszy się popularnością już od wielu lat; warto więc przy dokonywaniu zakupu ogrodowego grilla zdecydować się na dobrej jakości sprzęt. Przy odpowiedniej konserwacji grill powinien służyć nam przez wiele lat, bez konieczności kupowania zastępczych modeli “na jeden sezon”. Doskonałym wyborem i alternatywą dla tradycyjnego grilla może być ten wiszący na trójnogu.

Rodzaje tradycyjnych grilli

W zależności od tego jakimi warunkami dysponujemy i jakiej wielkości jest nasz ogród, możemy zdecydować się na mały, przenośny grill lub model stacjonarny. Ze względu na rodzaj pozyskiwanej energii cieplnej możemy wybierać spośród grillów gazowych, elektrycznych lub na węgiel:

  • Grille węglowe - tego typu grill najczęściej wybierany jest jako grill “przejściowy” przed wybudowaniem modelu stacjonarnego. Dużą zaletą jest z pewnością jego niska cena i możliwość swobodnego przenoszenia. Urządzenia mogą wykonywane być z blachy pokrytej specjalną emalią bądź żeliwa. Ruszty wykonywane są ze stali nierdzewnej, a w przypadku dołączenia do zestawu pokrywy skraca się czas pieczenia. Niektóre grille węglowe posiadają również popielnik, który pozwala na swobodne czyszczenie, także w trakcie pracy.

  • Grille gazowe - jak sama nazwa wskazuje, swoją energię uzyskują dzięki podpaleniu gazowego palnika podłączonego do napełnionej butli gazowej. Grilla nie trzeba długo rozpalać, ani dbać o podtrzymywanie ognia; konstrukcja tego typu grilla jest nieco bardziej skomplikowana, co odbija się również na ich cenie w porównaniu z grillem węglowym. Są łatwe w czyszczeniu i konserwacji.

  • Grille elektryczne - zazwyczaj są niezbyt duże, a ich obsługa i czyszczenie nieskomplikowane. Działają po podłączeniu do zasilania, dlatego organizując posiedzenie w ogrodzie warto zadbać o przedłużacze przeznaczone do stosowania na zewnątrz.

Grill podwieszany na trójnogu

Grill na trójnogu to model, który jednocześnie pozwala przyrządzić jednorazowo dużą ilość jedzenia, daje możliwość swobodnego przenoszenia i jest wyjątkową ozdobą ogrodu. Cały zestaw składa się z trójnogu, który stanowi trzon konstrukcji oraz rusztu o wielkości nawet do 70 cm średnicy. Na trójnogu podwiesić można także ogrodowy kociołek, ustawić go nad paleniskiem lub rozpalonym ogniskiem. Jak mówi dystrybutor sprzętu grillowego Cookking, sam trójnóg  wykonany jest z najwyższej jakości materiałów, a charakterystyczna konstrukcja pozwala na rozstawienie zestawu nawet na nierównej powierzchni. Trójnóg jest również odporny na działanie czynników atmosferycznych i mechanicznych. Wielofunkcyjne zastosowanie tego modelu grilla przyciąga rzeszę użytkowników również ze względu na nowoczesny i designerski wygląd - sprawdzi się to zwłaszcza w przypadku osób, które starannie projektowały swój ogród i chcą, aby grill stanowił dodatkową ozdobę. Jako alternatywa dla stacjonarnego grilla nie jest trudny w konserwacji, przenoszeniu ani rozstawieniu. Dlatego też może być bez przeszkód zabierany w podróż.