Przepisy na 3 potrawy z kociołka węgierskiego
Grochówka z kociołka węgierskiego
-
pół kilograma grochu w połówkach, który trzeba wcześniej namoczyć, najlepiej całą noc lub przynajmniej 5 godzin przed gotowaniem,
-
3 marchewki,
-
1 seler,
-
1 korzeń pietruszki,
-
1 duża cebula,
-
1 rząd żeberek wieprzowych,
-
7 ziemniaków o podobnej wielkości,
-
1 liść laurowy
-
szczypta majeranku,
-
sól i pieprz.
Najpierw należy rozpalić ognisko i wstawić w nie kociołek. Kroimy warzywa w kostkę, mięso w paski i wrzucamy do środka razem z namoczonym wcześniej grochem. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Gdy groch zacznie się rozpadać do naszego emaliowanego kociołka dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i liść laurowy. Kiedy staną się miękkie dorzucamy majeranek.
Bigos gotowany w kociołku grillowym
-
kilka kawałków wędzonego boczku,
-
pół kilograma mięsa wieprzowego,
-
4 kawałki chudej kiełbasy,
-
1 kilogram kapusty kiszonej,
-
5 średnich cebul,
-
kilka suszonych, leśnych grzybów,
-
przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy.
Golonka z kociołka
-
małe golonki - ich liczba zależy od ilości biesiadników,
-
plastry boczku, którym wyłożymy kociołek żeliwny,
-
piwo,
-
kapusta kiszona i kilka średnich marchewek.
Gotowanie w kociołku nie jest skomplikowane, a smak przygotowanych w ten sposób potraw nie można porównać z niczym innym. Na stronach takich jak Cookiking.pl możemy znaleźć kociołek żeliwny pasujący do naszych potrzeb i grillowych planów.