Przepisy na 3 potrawy z kociołka węgierskiego | Cookking.pl

Przepisy na 3 potrawy z kociołka węgierskiego

Gotowanie potraw z kociołka węgierskiego w długie jesienne wieczory nie tylko pozwala ogrzać się w blasku ogniska, ale jest też doskonałym sposobem na spędzenie czasu z bliskimi, gdy słońce zachodzi coraz wcześniej.
Przygotowywanie żywności w kociołku grillowym nie jest skomplikowane i to naturalne przejście od pieczonych mięs tak popularnych w lecie do bardziej jesiennych potraw.

Grochówka z kociołka węgierskiego

Niewiele rzeczy jest w stanie tak rozgrzać zmarznięte dłonie jak miska pysznej, przygotowanej na ognisku grochówki. Ugotowanie jej wymaga odrobiny wprawy, ale ten smak jest tego wart. By ją zrobić są potrzebne następujące składniki:
  • pół kilograma grochu w połówkach, który trzeba wcześniej namoczyć, najlepiej całą noc lub przynajmniej 5 godzin przed gotowaniem,

  • 3 marchewki,

  • 1 seler,

  • 1 korzeń pietruszki,

  • 1 duża cebula,

  • 1 rząd żeberek wieprzowych,

  • 7 ziemniaków o podobnej wielkości,

  • 1 liść laurowy

  • szczypta majeranku,

  • sól i pieprz.

Najpierw należy rozpalić ognisko i wstawić w nie kociołek. Kroimy warzywa w kostkę, mięso w paski i wrzucamy do środka razem z namoczonym wcześniej grochem. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Gdy groch zacznie się rozpadać do naszego emaliowanego kociołka dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i liść laurowy. Kiedy staną się miękkie dorzucamy majeranek.

Przygotowanie tej potrawy może zająć od półtorej do dwóch godzin, dlatego warto robić to razem z przyjaciółmi, a czekanie na idealną grochówkę z kociołka nad ognisko umilić sobie rozmową i patrzeniem na zachodzące słońce.

Bigos gotowany w kociołku grillowym

Bigos przygotowany nad ogniem ma niesamowity smak, a jego tradycja sięga czasów, gdy z upolowanego mięsa przyrządzało się tę potrawę w kociołku węgierskim jeszcze przed powrotem do domu. Dzisiaj także możemy poczuć tę atmosferę przygotowując swoją wersję myśliwskiego bigosu.
Składniki:
  • kilka kawałków wędzonego boczku,

  • pół kilograma mięsa wieprzowego,

  • 4 kawałki chudej kiełbasy,

  • 1 kilogram kapusty kiszonej,

  • 5 średnich cebul,

  • kilka suszonych, leśnych grzybów,

  • przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy.

Przygotować palenisko z kociołkiem tak jak w przypadku innych potraw sporządzanych w ten sposób. Mięso kroimy w kostkę, do kociołka wrzucamy boczek i kiełbasę, a gdy ładnie się zarumieni przekładamy na talerz i odstawiamy na bok. Do kociołka wrzucamy poszatkowaną kapustę, jeśli chcemy by nasz bigos nie był bardzo kwaśny, można ją wcześniej przepłukać. Dodajemy pokrojoną cebulę i mięso wieprzowe, a po chwili grzyby i przyprawy.
Gotujemy przez około dwie godziny. Na koniec wrzucamy odstawiony wcześniej boczek i kiełbasę. Czekamy jeszcze pół godziny aż składniki się połączą.
Dzięki kilku gatunkom mięs i przygotowaniu bigosu nad ogniem ta potrawa zyskuje nowy, wielowarstwowy smak. Przygotowanie jej nie wymaga wielkiego doświadczenia, a jedynym potrzebnym sprzętem jest kociołek, który możemy zamówić przez internet.

Golonka z kociołka

Ostatni przepis to golonka przygotowana nad ogniem, która nie stanie się sucha lub spalona z wierzchu, a surowa w środku. By ją przygotować potrzebujemy:
  • małe golonki - ich liczba zależy od ilości biesiadników,

  • plastry boczku, którym wyłożymy kociołek żeliwny,

  • piwo,

  • kapusta kiszona i kilka średnich marchewek.

Wnętrze kociołka wykładamy plastrami boczku i układamy na nich nasze golonki. Marchewkę kroimy w plastry i wkładamy do kociołka razem z kapustą. Całość zalewamy ulubionym piwem do połowy wysokości golonki. Przyprawiamy, nakrywamy naczynie pokrywką i dusimy. Po godzinie możemy cieszyć się pyszną golonką, w której można wyczuć aromat okniska.

Gotowanie w kociołku nie jest skomplikowane, a smak przygotowanych w ten sposób potraw nie można porównać z niczym innym. Na stronach takich jak Cookiking.pl możemy znaleźć kociołek żeliwny pasujący do naszych potrzeb i grillowych planów.