Kociołek emaliowany - zalety korzystani

Znudziło Ci się tradycyjne grillowanie? Poznaj zalety kociołkowania! Dobrany do grilla lub paleniska ogrodowego kociołek pozwoli na smaczne przyrządzanie potraw na świeżym powietrzu. Jeśli posiadasz ogród lub działkę, najlepszą opcją będzie wybór kociołka zawieszonego na trójnogu. Kociołek emaliowany będzie za to świetnie funkcjonował w połączeniu z zabezpieczającą jedzenie pokrywą.

Kociołki - korzyści z posiadania

Do głównych zalet korzystania z kociołków należą:

  • gotowanie smacznych potraw, np. gulaszu,

  • jeszcze lepszy smak i aromat,

  • łatwe przenoszenie: dzięki uchwytowi i pokrywie,

  • idealne do grilla na trójnogu,

  • estetyczny wygląd: świetna ozdoba ogrodu lub tarasu,

  • łatwe czyszczenie,

  • długoletnie użytkowanie,

  • równomierne nagrzewanie się,

  • dobre utrzymanie ciepła.

Dostępne na rynku kociołki posiadają specjalne nóżki, dzięki którym po wstawieniu do paleniska ogrodowego, możliwe jest także pieczenie potraw. Solidnie wykonany kociołek cechuje się grubymi ścianami i pojemnym dnem, które pozwala na długoletnie użytkowanie i przyrządzanie dużej ilości smacznego jedzenia.

Wytrzymałe kociołki to nie tylko gwarancja smacznych potraw, ale także estetyczny wygląd. Postawiony na tarasie lub w ogrodzie elegancko wykonany kociołek będzie zapraszał do wspólnego biesiadowania i będzie stanowić świetną ozdobę miejsca. Wygodne przenoszenie zapewnia specjalny uchwyt dołączony do kociołka.

Kociołkowanie to świetna zabawa, która urozmaici wspólne przebywanie na świeżym powietrzu.

Kociołki - czym się różnią?

Wyróżniamy dwa podstawowe rodzaje kociołków:

  • kociołki węgierskie,

  • kociołki żeliwne.

Dostępne w specjalistycznych sklepach kociołki różnią się od siebie rozmiarami i tworzywem, z którego zostały wykonane. Ze względu na materiał kociołki możemy podzielić na wykonane z:

  • z żeliwa,

  • z miedzi,

  • z żelaza,

  • ze stali.

W ofercie naszego sklepu, znajdziemy np. kociołki wykonane z żeliwa emaliowanego. Dostępne modele posiadają pojemność od 6 do 16 litrów. Im większą pojemność wybierzemy, tym więcej potraw przygotujemy. Warto także zwrócić uwagę na szerokość, wysokość i średnicę kociołka.

W ofercie sklepu możemy znaleźć następujące modele kociołków:

  • kociołki afrykańskie,

  • kociołki węgierskie,

  • kociołki emaliowane.

Pokryte grubą warstwą emalii kociołki zapobiegają przywieraniu potraw do wnętrza kociołka oraz pozwalają na łatwe czyszczenie detergentami. Konserwowane w specjalny sposób kociołki żeliwne posłużą na lata.

Możliwa jest także opcja zakupu kociołka na regulowanym za pomocą kołowrotka trójnogu, który zapewni stabilność konstrukcji i bezpieczeństwo gotowania w trakcie wspólnego biesiadowania na powietrzu. Ochronę przyrządzanego jedzenia zapewni natomiast solidna pokrywa, którą ugasisz także z powodzeniem rozpalone ognisko.

Swojską i przyjazną atmosferę domowego ogniska wyczarujesz, wybierając kociołek emaliowany. Kociołkowanie uatrakcyjni wasze wspólne biesiadowanie i pozwoli na przygotowanie różnych smacznych potraw.