Współcześnie najpopularniejszymi naczyniami kuchennymi są nowoczesne teflonowe czy ceramiczne akcesoria kuchenne. Co jednak sprawia, że światowej sławy kucharze i entuzjaści kuchni domowej wciąż chętnie korzystają z naczyń żeliwnych? Dlaczego kociołki żeliwne i kociołki na ognisko powracają do łask? Poznaj zalety i najważniejsze fakty o naczyniach z żeliwa!
Kociołki żeliwne - trwałość
Najważniejszą zaletą naczyń żeliwnych jest ich trwałość, której nawet nie można porównać do delikatnych, niewytrzymałych bardziej "zaawansowanych" produktów, które pojawiły się w ostatnich czasach. Z jednym zadrapaniem metalowej łopatki, patelnie teflonowe mogą stracić swoje atuty - kociołki żeliwne w porównaniu do nich są niemalże niezniszczalne! Co więcej, naczynia z żeliwa nie pochłaniają zapachów ani wilgoci oraz na ich powierzchni nie tworzą się plamy i przebarwienia.
Sezonowanie naczyń z żeliwa
Żeliwo oferuje całkowicie nieklejącą powierzchnię, ale w niektórych przypadkach właściciel musi nad nią pracować. Sezonowanie to natłuszczanie powierzchni kociołka żeliwnego czy innego naczynia, a następnie, w zasadzie, wypiekanie go. Zazwyczaj należy ten proces przeprowadzić kilka razy i powtarzać od czasu do czasu. Oleje mieszają się z żeliwem i tworzą na wpół trwałą powierzchnię antyadhezyjną.
Pomimo tego, co można by pomyśleć, innym sposobem dbania o naczynia żeliwne jest używanie tych samych metalowych narzędzi, które niszczą nowoczesne patelnie i garnki.
Naczynia i kociołki żeliwne - jak ich używać?
Żeliwne produkty do gotowania są bardzo uniwersalne w porównaniu do wielu innych rodzajów naczyń kuchennych. Odpowiednio konserwowane mogą służyć przez wiele lat i nie stracą nic ze swoich właściwości.
W przeciwieństwie do bardziej powszechnych garnków i patelni, które nie wytrzymują wysokiej temperatury przez długi czas, kociołki żeliwne bez problemu mogą być używane w temperaturze nawet 200°C! Gdy jedzenie jest już gotowe do podania, nie trzeba go nawet przekładać do mis - kociołek żeliwny możesz po prostu umieścić na stole jako piękne naczynie do serwowania. Oczywiście należy pamiętać, aby nie poparzyć się, sięgając po aromatyczne danie.
Czyste żeliwo vs. kociołki żeliwne emaliowane
Kociołki żeliwne występują w dwóch rodzajach: “gołym”, bez żadnego pokrycia i emaliowanym. Zwykłe kociołki z żeliwa są bardziej podatne na ciepło i muszą być "sezonowane", aby stały się nieprzywieralne. Zwykle są to też tańsze naczynia.
Kociołki emaliowane od razu są nieprzywieralne, więc nie muszą być sezonowane, wymagają jednak regularnej konserwacji i opieki, aby zachować nienaruszoną emalię. Są to droższe produkty. W odróżnieniu od produktów bez powłoki, które z czasem stają się coraz bardziej nieprzywieralne, jakość powłoki na garnkach czy kociołkach emaliowanych musi zostać sprawdzona przed zakupem.
Powłoka powinna być wystarczająco gruba, aby wytrzymać używanie na niej przyborów kuchennych, a jednocześnie na tyle cienka, aby pozwalać na przenoszenie ciepła przez żeliwo. W naszym sklepie, każdy kociołek emaliowany jest dokładnie sprawdzany pod tym kątem.
Znajdź odpowiedni kociołek na ognisko w naszym sklepie!