Obecnie obserwuje się powrót do lekko zapomnianego już gotowania w kociołkach. Powracają tradycyjne przepisy do gotowania w kociołkach węgierskich żeliwnych. Wiele osób przypomina sobie smaki młodości i odtwarza je we własnej kuchni. Jest to bowiem możliwe, wystarczy zaopatrzyć się w oryginalne kociołki węgierskie. Jeśli nie wiesz, co to jest kociołek i do czego można go wykorzystać, zapoznaj się z naszym tekstem. Zobacz jakie kociołki węgierskie będą najodpowiedniejsze i na co warto zwrócić uwagę przy wyborze.
Kociołek węgierski - do czego służy
Niektóre osoby nie spotkały się jeszcze z kociołkami węgierskimi i nie wiedzą, jak należy z nich korzystać. Oryginalne kociołki węgierskie pochodzą z Węgier, służyły ludom koczowniczym do przygotowywania jedzenia na ognisku. Dzisiaj nadal podtrzymuje się tradycję i najczęściej dania w kociołku węgierskim przygotowywane są na ognisku, choć z kociołków można korzystać również w domu. Jedzenie przygotowane na ognisku ma jednak niepowtarzalny aromat i głęboki smak, które możliwe są do uzyskania tylko podczas gotowania na ogniu.
Kociołek węgierski, jaki wybrać
Jeśli chciałbyś rozpocząć gotowanie na ognisku, pojawia się kwestia kociołek węgierski jaki wybrać, bo jest to podstawa do przygotowywania dań ogniskowych. Wybór kociołka nie musi być trudny, wystarczy rozważyć, w jaki sposób będziemy z niego najczęściej korzystać. W naszym sklepie oferujemy kilka rodzajów kociołków:
-
kociołek węgierski emaliowany z pokrywą
-
kociołek węgierski nierdzewny z pokrywą
-
kociołek węgierski żeliwny emaliowany z pokrywą.
Do gotowania na ognisku najlepszym wyborem będzie kociołek węgierski żeliwny. Wyposażenie naczynia w pokrywę pozwala zachować wszystkie smaki wewnątrz, przyda się również do przygotowywania prażonek. Choć posiadanie pokrywki nie jest elementem niezbędnym, to kociołek węgierski z pokrywką będzie najlepszym wyborem. Kociołek węgierski emaliowany jest zabezpieczony specjalną emalią, co chroni np. przed przypaleniem potraw, ułatwia także jego mycie i utrzymanie w czystości. Kociołki występują w różnych wielkościach, od 8 do 16 L, warto więc przemyśleć, dla jakiej ilości osób będziemy gotować. Do organizacji większych imprez przyda się duże naczynie, na grilla domowego z rodziną stanowczo wystarczy garnek 8 litrowy.
Jak używać kociołka węgierskiego
Odpowiedni kształt oryginalnych kociołków węgierskich zapewnia optymalne rozchodzenie się ciepła po naczyniu, a jego wykonanie utrzymanie temperatury. Dlatego dania w nim przygotowane nie smakują tak zwyczajnie. Używanie kociołka węgierskiego żeliwnego nad ogniskiem zdecydowanie ułatwia trójnóg. Jest to trójnożna konstrukcja, na której można zawiesić garnek, a łańcuch pozwala na opuszczanie lub podciąganie kociołka węgierskiego w zależności od wielkości ognia i temperatury, jaką chcemy osiągnąć. Kociołki węgierskie mogą być używane zarówno nad ogniskiem, jak i nad paleniskiem. Druga opcja jest najczęściej praktykowana w ogrodach, gdzie nie chce się rozpalać ogniska. Wykorzystanie paleniska pozwala również na pichcenie w kociołku w miejscach, gdzie ogniska rozpalić nie możemy.
Wybierz kociołek na ognisko i przypomnij sobie wspaniałe smaki dań z kociołka węgierskiego. Gotowanie w kociołku nie jest zbyt trudne, wystarczy trochę wprawy.