Grillowanie nigdy nie wyjdzie z mody, bo dlaczego mielibyśmy rezygnować z miło spędzonego czasu w doborowym towarzystwie i jedzenia, które smakiem często przewyższa niejedną tradycyjną potrawę. Wraz z nadejściem wiosny wystarczy wypatrywać za oknem pięknej pogody, uzbroić się w dobry humor i można rozpocząć od dawna wyczekiwane grillowanie. Oczywiście, żeby spotkanie w plenerze udało się w 100% nie zapomnij o niezawodnym sprzęcie, za pomocą którego szybko przygotujesz dania dla swoich towarzyszy.
Dlaczego warto jeść potrawy z grilla
Lubisz to uczucie kiedy zaproszeni goście wychwalają przyrządzony przez Ciebie posiłek? Niejeden raz przyszło Ci serwować grillowany obiad lub kolację i zwykle jesteś zadowolony z uzyskanych efektów, ale co, jeśli mógłbyś osiągnąć kolejny stopień wtajemniczenia... Jeżeli chcesz zadbać o kubki smakowe swoich towarzyszy i jednocześnie zatroszczyć o ich zdrowie, zorganizuj wegański grill.
Wyobraź sobie aromat piekących się nad paleniskiem warzyw, pokropionych oliwą i posypanych ulubionymi ziołami... chyba nie ma lepszego pomysłu na obiad pod chmurką. Dobór odpowiednich składników to podstawa udanego grillowania. Jakie warzywa wybrać, by dania wyśmienicie smakowały i ciekawie wyglądały na talerzu? Największą popularnością wśród miłośników wegańskich potraw cieszą się m.in. bakłażan, pieczarki, kalafior, szparagi, ziemniaki bądź papryka. Przyrządzisz z nich znakomite przekąski i główne danie, którymi zachwycą się nie tylko miłośnicy warzyw.
Pomysły na wegańskie potrawy z grilla
Już wiesz, że na Twojej ogrodowej imprezie pojawią się dania wegańskie. Wystarczy jeszcze tylko sprecyzować jadłospis i można przystąpić do grillowania. Jednym z pomysłów, który możesz zrealizować podczas wegańskiego grilla są... wielokolorowe warzywne szaszłyki. Pięknie się prezentują na biesiadnym stole, są znakomite w smaku i, co bardzo ważne, łatwe w przygotowaniu.
Szaszłyki będą jeszcze smaczniejsze, jeśli przed grillowaniem namoczysz warzywa przez ok. 20 min. w marynacie zrobionej z oliwy (1/3 szklanki), sosu sojowego (1 łyżka) z dodatkiem czosnku oraz przypraw - wędzonej papryki i ziół prowansalskich. Następnie wystarczy nakłuć warzywa na patyczki i grillować je aż będą przyrumienione i przyjemnie chrupiące. Do zrobienia szaszłyków wybierz żółtą i czerwoną paprykę, cukinię, cebulę i pieczarki.
Lekką przekąską, która na pewno przypadnie do gustu wszystkim gościom będzie grillowane tofu. I w tym wypadku marynata okaże się niezastąpiona, ponieważ nie ma lepszego sposobu na podkręcenie smaku potrawy. Pokrojone w plastry tofu o grubości ok. 1 cm zanurz w mieszaninie oliwy (1 łyżka) i cytryny (3/4 szklanki) z dodatkiem rozdrobnionego czosnku, oregano, soli i pieprzu. Marynuj tofu przez ok. 30 min., ale im dłużej, tym lepiej. Tak przygotowane kawałki grilluj po 3-4 min. z każdej strony. Możesz wykorzystać pozostałą marynatę do smarowania tofu podczas pieczenia, wówczas będzie jeszcze bardziej aromatyczne.
Po obiedzie czas na deser! Czy z owoców można przygotować danie z grilla? Ciekawym pomysłem są opiekane ze skórką banany. Po kilkunastu minutach grillowania wystarczy je naciąć, by skosztować cudownie słodkiego miąższu. Jeżeli deser ma być bardziej wykwintny, dopraw banany np. cynamonem lub... wegańską czekoladą.
Twoi goście będą Ci wdzięczni za to, że uraczyłeś ich pożywnymi i zdrowymi daniami stworzonymi na bazie warzyw i owoców. Pełnowartościowe, pyszne i sycące - tak krótko można podsumować potrawy, których smak będziecie pamiętać jeszcze długo i z chęcią przyrządzicie je jeszcze raz podczas kolejnego plenerowego spotkania.