Wbrew pozorom na świeżym powietrzu można przygotować wiele smacznych przekąsek. Ognisko czy grill to standard wyposażenia przydomowego ogrodu lub innej rekreacyjnej przestrzeni, gdyż dzięki nim przyrządzisz sycącą ucztę dla swojej rodziny lub zaproszonych gości. Zestaw „kuchenny”, aby był pełny, należałoby uzupełnić o jeszcze jeden element – wędzarnię ogrodową, która posłuży Ci do obróbki żywności nadając jej niepowtarzalny smak.
Dlaczego warto mieć wędzarnię?
Wędzenie w dymie jest znane od niepamiętnych czasów i warto wypróbować tę metodę, by móc skosztować jedzenia o jedynym w swoim rodzaju aromacie. Proces wędzenia jest czasochłonny i wymaga pewnych umiejętności, ale mając do dyspozycji odpowiedni sprzęt, będziesz mógł samodzielnie eksperymentować w tym zakresie. Wędzenie polega na działaniu na żywność temperaturą i dymem w wyniku czego jedzenie nabiera niepowtarzalnych właściwości.
Dzięki wędzeniu jedzenie zyskuje:
- charakterystyczny smak i piękny kolor,
- odpowiednią miękkość i wilgotność,
- trwałość – to jedna z metod konserwacji żywności, więc będzie zdatna do spożycia jeszcze przez długi czas.
Jesteś ciekawy jakie produkty nadają się do wędzenia? Mamy dobrą wiadomość, ponieważ w wędzarni możesz umieścić niemal wszystko, a więc mięso, ryby, ser, grzyby oraz owoce. Wykorzystując drewno twardych drzew liściastych różnych gatunków możesz nadać tym produktom niepowtarzalny, bogaty smak.
Jaką wędzarnię wybrać?
Zakup wędzarni warto poprzedzić wnikliwym poznaniem najważniejszych parametrów dostępnych modeli. Na rynku można znaleźć wędzarnie przybierające różne formy np. wykonane z drewna, rozbudowane składające się z dwóch części – paleniska i komory wędzarniczej, a nawet wędzarnie automatyczne z generatorem dymu. Naszą propozycją są funkcjonalne i niezawodne wędzarnie blaszane, które będą pasować do każdego ogrodu.
Profesjonalna wędzarnia, za pomocą której przygotujesz smaczne zapasy, łączy w sobie cały zestaw zalet, o których warto wiedzieć przed dokonaniem zakupu:
- posiada termometr, który pozwoli Ci kontrolować temperaturę wewnątrz komory,
- ma otwory regulujące odpływ dymu i dopływ powietrza,
- jest dostępna w różnych rozmiarach do wyboru – dobierzesz wędzarnię dopasowaną do zapotrzebowania na ilość przygotowywanych przetworów,
- ma kompaktową budowę – jest jednokomorowa, więc nie zajmuje dużo miejsca w ogrodzie,
- jest wyposażona w uchwyty do przenoszenia – ustawisz wędzarnię wygodnie w dowolnym miejscu.
Wędzarnia ogrodowa będzie przydatnym elementem wyposażenia ogrodu, ponieważ dzięki niej zrobisz we własnym zakresie zdrowe i aromatyczne przetwory. Mając ją tuż obok domu możesz korzystać z niej kiedy tylko chcesz i delektować się wyrazistym smakiem wędzonek o dowolnej porze roku.