Kociołek węgierski
Kociołki węgierskie stają się coraz bardziej i bardziej popularne. W programach kulinarnych coraz częściej obserwujemy gotowanie na świeżym powietrzu właśnie przy pomocy kociołków węgierskich. Nic w tym dziwnego, ponieważ potrawy tak przyrządzone mają niepowtarzalny smak i aromat. Gotowanie w kociołkach myśliwskich stało się modne nie tylko w telewizji, lecz także w zaciszu domowego ogródka. Sezon wiosenno-letni ciężko wyobrazić sobie bez grillowania na świeżym powietrzu. W parze z grillowanymi potrawami, które tak bardzo lubimy idą również te przygotowywane w kociołkach. Na co więc zwrócić uwagę przy wyborze kociołka i co można w nim ugotować?
Kociołek węgierski - jaki wybrać?
Kociołek węgierski to doskonały pomysł, ponieważ przygotowywanie w nim potraw nie wymaga praktycznie naszej uwagi, w przeciwieństwie do grilla, którego trzeba nadzorować. Taki pomysł sprawdza się, kiedy chcemy skupić się na spędzaniu czasu z rodziną i przyjaciółmi, a nie na ciągłym pilnowaniu grilla. Kociołki w podstawowych odsłonach to:
-
Kociołek węgierski emaliowany - wykonany jest z pokrytej od wewnątrz specjalną emalią stali wysokiej jakości. Dzięki powłoce składniki nie przywierają do dna i ścian kociołka i nie przypalają się. Ponadto, kociołek prezentuje się elegancko i świetnie komponuje się z krajobrazem naszego ogrodu. Kociołek węgierski w dwóch odsłonach - 10 i 14 litrów. Mniejszy kociołek zapewni jedzenie na 12-15 osób, a większy aż na ponad 15 osób. Dzięki temu biesiadowanie w większym gronie nie będzie więcej problemem i nikomu na pewno nie zabraknie jedzenia.
-
Kociołek węgierski nierdzewny - został wykonany ze stali nierdzewnej INOX prosto od polskiego producenta. Ułatwia to czyszczenie kociołka i zapobiega jego korozji. Kociołek został zaprojektowany tak, aby zapobiec przywieraniu jedzenia do dna i ścianek kociołka. Potrawy z kociołka węgierskiego ze stali nierdzewnej są aromatyczne i proste w przygotowaniu. Pojemności kociołków to 10 i 14 litrów.
-
Kociołek węgierski żeliwny - materiał, z którego został wykonany kociołek to żeliwo szare najwyższej jakości, które zapobiega przypalaniu się i przywieraniu potraw. Bardzo grube dno i ściany sprawiają, że kociołek nagrzewa się równomiernie i w taki też sposób utrzymuje ciepło. Żeliwo szare jest bardzo znanym i cenionym materiałem w produkcji garnków, ponieważ wydobywa niepowtarzalny smak i aromat potraw. Kociołek będzie służył przez długie lata, ponieważ został zakonserwowany w tradycyjny, sprawdzony sposób. Dostępne pojemności to 8, 11 i 16 l, dzięki czemu można dobrać kociołek do własnych potrzeb.
Do kociołka niezbędna będzie porywa, która nie tylko będzie zapobiegać dostawaniu się niepożądanych składników, lecz także sprawi, że aromaty nie będą się ulatniać.
Jak gotować w kociołku węgierskim?
Kociołek węgierski powinien być zamocowany na stabilnym trójnogu. Pamiętajmy, że kociołek jest dość ciężki i solidna podstawa jest w tym przypadku niezbędnym elementem wyposażenia. W przeciwnym wypadku możemy być narażeni na przewrócenie kociołka, a wtedy katastrofa gotowa. Solidny trójnóg z możliwością regulacji wysokości kociołka jest więc absolutną podstawą. Dodatkowo możemy pokusić się o zakup paleniska ogrodowego, aby zachować ład i porządek w naszym ogrodzie. Palenisko ogrodowe bardzo ułatwia sprawę sprzątania po grillowaniu czy gotowaniu na świeżym powietrzu.